PLAN DE AFACERI

PLAN DE AFACERI
Producția și vânzarea de produse de perepeliță

1. Rezumat

Scopul acestui proiect este de a produce produse ecologice pe prepelita pe bază de reproducere . Activitatea de întreprinzător are ca scop satisfacerea consumatorilor cu ouă și carne de prepeliță.

Principalele activități.

1.Reproducere prepelițelor;

2.Produse din prepeliță (ouă și carne);

3.Promovarea dieta sanatoasa.

2. Produs

Prepelitele au fost urmarite din cele mai vechi timpuri pentru carnea lor deosebita. Cu mii de ani, ca pasari salbatice, erau prinse cu plase in China si Egipt. Astazi insa, se cunosc soiuri domesticite, ceea ce permite cresterea lor in sisteme intensive. Ele fac parte din familia Phasianoideea, ordinul Galiforme, clasa Aves, la fel ca si gainile si porumbeii, cea mai intalnita specie este Coturnix coturnix (prepelita comuna), cu subspeciile Coturnix coturnix coturnix (prepelita europeana) si Coturnix coturnix japonica (prepelita japoneza) care a fost domesticita in Japonia si care este cea mai raspandita specie crescuta.

În Moldova în present cînt cele mai răspăndite speciile Gigantul Alb Californian și Fenixul Auriu.

Prepelițele si-a pierdut aptitudinile de zbor si de clocit, insa troneaza de departe in ceea ce priveste productia de oua și sînt crescute in special pentru ouale lor, care au calitati extraordinare, si care sunt recomandate pentru multe afectiuni. Exista chiar si tratamente speciale cu oua de prepelita. Nici carnea lor nu este de lepadat, fiind al doilea motiv pentru care sunt crescute.

Exista mai multi hibrizi, cei mai multi crescuti pentru oua (care nu ajung decat la o greutate de 150-170 de grame pentru femele si ceva mai putin pentru masculi), dar exista si cei de carne care pot ajunge la 350-400 de grame.

O prepelita japoneza produce 250-300 de oua pe an, insa sunt si cazuri exceptionale cand s-a ajuns la 480 de oua. Ouale sunt mici, cu o greutate intre 8-16 grame, cu o medie de 10-12 grame.

Calitatile terapeutice se datoreaza numarului mare de vitamine si minerale care le contine: vitaminele A,B, B1 (de sase ori mai multa decat oul de gaina), B2 (de 15 ori mai multa decat oul de gaina), D3, E, si mineralele fosfor (de cinci ori mai mult decat oul de gaina), fier ( de 6 ori mai mult decat oul de gaina), calciu, zinc, sulf si potasiu. Continutul de colesterol este mai mic (de 1,4%, fata de 4% la oul de gaina).

Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, se folosesc in afectiuni precum TBC, afectiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronsic, anemie, impotenta, guta, migrene, neurastenie, obezitate. Un un efect benefic asupra sistemului circulator, imbunatatesc digestia, regleaza aciditatea gastrica, imbunatatesc memoria, ajuta la cresterea si dezvoltarea copiilor Pentru ca e mic, se poate sparge intr-o lingura, si se lasa sa alunece pe gat. Daca nu puteti sa sa suportati oul crud in gura, se poate freca cu o lingurita de miere sau putina pulpa de fructe. Micul dejun de serveste dupa aproximativ 1-2ore, si e recomandat sa fie compus din hrana rece. Persoanele cu ulcer sau anemie pot sa ia micul dejun in jumatate de ora. Nu se consuma cafea, alcool pe perioada regimului.

Tratamentu se poate relua dupa trei saptamani in cazul adultilor si dupa trei luni la copii. Carne și ouă de pui sunt mult mai bogate în calciu, potasiu, cupru, fier, fosfor, multe dintre aminoacizi și minerale esențiale. Studiile științifice au arătat că consumul oulelor de prepeliță oprește dezvoltarea bolilor cardiovasculare, leziunile patologice ale ficatului și rinichilor, efectele negative ale stresului și supra-tensiune, și normaliza viziune, creștere, functia sexuala, să promoveze formarea de sânge și recuperarea integrală a pielii corpului.

Ele sunt bogate în acizi grași nesaturați, care inhiba dezvoltarea aterosclerozei si a obezitatii, chiar și pe fondul consumului alimentar de cantități semnificative de colesterol. În plus, ouăle de prepeliță sunt considerate un substitut pentru viagry. Din cauza temperaturii corpului (42 grade) prepelita sunt rezistente la boli infecțioase, în special, nu ajung niciodată bolnav cu salmoneloza. Prin urmare, ele, spre deosebire de ou de pui pot fi consumate crude și de a primi o gamă completă de substanțe nutritive care tratamentul termic distruse în mod semnificativ. În fiecare zi copil este recomandat sa bei 2-3 oua de prepelita: în cocktail-uri cu lapte și sucuri, cereale, și în brânză de vaci, un piure de cartofi și legume.

Remediu pentru multe afectiuni. Tot mai mulți oameni de azi se gândesc la un mod de viață sănătos, parte integrantă care este cheia pentru o mase dieta selectate în mod corespunzător. Cele mai multe produsele alimentare nu poate asigura nivelul necesar de nutrienti. Prin urmare, o mare varietate populară de suplimente alimentare, vitamin si suplimente minerale, și alte produse. Cu toate acestea, există un produs natural și de valoare – ouă de prepeliță, care poate satisfice și să mențină nivelurile normale de substanțe nutritive esențiale. Oua de prepelita sunt un set de concentrat de substanțe biologice umane esențiale.Intenția de inițiator al proiectului este de a organiza o fermă de pui pentru 500 de capete de prepelita. În primul an de punere în aplicare a planului de a vinde produse din 500 femei, crescând treptat efectivele de animale ovipar la 1000 și mai mult, de incubație și pui de creștere.

Perioada de incubatie este de 15-17 de zile .
În calculul de 500 de păsări ouătoare ( pentru ca ouăle să fie bune pentru incubare este nevoe de masculi și anume în jur de 100 )eficiență economică pe o lună de zile- este după cum urmează.

Costul de furaje
Pentru puii crescuti pentru carne, trebuie asigurat un porcent mai mare de proteine. Se poate inlocui calciul (deoarece nu au nevoie, fiind sacrificati inainte de ouare) cu supliment de proteine (faina de peste, srot de soia).Un furaj bun trebuie sa asigure necesarul de vitamine, minerale, proteine in functie de obiectivul urmarit (oua,carne).

Un exemplu de furaj combinat făcut de sinestătător pentru prepelitele ouatoare folosit in industrie contine :

Furaje pentru 100 kg de nutreț în procente                                                                                                                                                                        Pui pînî la 3 săptămîni           Pui 3-6 săptănîni    Îngrășare 7-8 săptămîni         Păsări ouătoare
Porumb                                 50                                           48                             46                                         41
Grîu                                       10                                            17                              20                                         16
Srot de floarea soarelui      –                                               2                               6                                           8
Stot de soe                           32                                             26                              23                                        21
Făină de peste 64%            4                                               3                                 1                                             2
Cretă furajeră                      2                                               2                                 2                                             10
PERMIX 2% start     PERMIX 2% creștere   Permix 2% îngrăsare           PERMIX 2% Ouătoare

Permixurile se pot folosi de la compania VITAFORT ( certificate de calitate EN ISO 9001 : 2000 ) , adresa or Chisinău, str Petricani 33 , și anume după cum urmează :

Pui pînă la 3 săptămîni – 211-366 / 211-009,

Pui 3-6 săptămăni – 211-366 / 211-009,

Îngrășare – 211-444,

Păsări ouătoare – 211-909 / 215-801.

Pentru cei care nu au posibilitatea de a produce furajul se poate procura furaj gata. O variantă ar fi nutrețul combinat granulat de la întreprinderea LARSAN-NOR SRL s. Hîrboveț ,r. Anenii-Noi. Sau de la depozitul lor de pe adresa sos. Hîncesti 348. Ei produc nutreț pentru prepelițe start, 15-30 zile, 30+, carne-ouă, dar în cazul acesta nutrețul vă va costa mai scump.

Mulți fermieri nu folosesc faina de peste, vitamine si minerale, pentru a produce oua mai “naturale” , nu folosesc (proteina) cu o cantitate mai mare de srot de soia, socotind aceacta un produs jenetic modificat, ci folosesc lucerna, morcovi rasi, care aduc un aport de vitamine, dar nu atat cat premixurile. De acea au o eficienta mai scazuta, dar se pot purta mandri ca sunt crescute mai ecologic. Vitaminele se pot administra si in apa, cateva zile pe luna.

Iar penrtu cei ce doresc sa creasca pasarile dupa recomandarile tehnolojilor zooveterinari – lista preparatelor:

1.Enrofloxacina , 1ml-2l/apa, 3-5 zile

2 Selevit, 1ml-2l/apa, 3-7 zile

3 Bisulfim , 1ml-2l/apa, 5 zile ( Geliprim, Cocciprim, Silfametoprim, Coccistop)

4 Vitanina K3, 0,5ml – 3l/apa, 5 zile (se repeta peste 2-3 saptamini, pina la 4 luni de viata)

5 Faina de peste, Drojdie, Calciu Vitaminizat, Premix, Lapte praf, Srot de soe

6 Dezinfecctie o data pe luna cu Aquadez

7 La 21 de zile vaccina La-sola

8 La 30 zile contra helmentilor (Vermizol, 1 pest.-1 kg masacorporala,Levomizol, Albendazol,Fenbendazol)

9 Contra parazitilor externi o data pe luna

 

 

 

După calculele specialiștilor o pasăre consumă zilnic 30-40 gr pe zi, depinde de temperature mediului, iluminarea si un factor important este stresarea păsărilor, precum și perioade de scimb a penelor. Deci în mediu lunar o pasăre consumă în jur de 1,2 cg de nutreț. Pentru 500 de păsări consumul lunar constitue 600 cg Un chilogram de nutreț în mediu e de 5,5-6 lei/cg ,deci 500 x 5.5 = 2750 lei (luăm în considerație că nutrețul va fi procurat, dar este o sumă apropsimativă. Numărul de ouă depuse de prepelițe lunar a de 23 bucăți x 500 = 11500 unitati (mai mult teoretic de chit practic ,depinde de mulți factori.) La costul angro un ou e de media 0,8 lei ,un calcul simplu e- 11500 x 0,8=9200 lei

3. Planul de producție

Activitatea o împart în chîteva etape.

1.Achiziționarea de prepelițe.

2.Achiziția de cellule (cuști);

3. Îngrijirea prepelițelor;

4.Creștera numărului de capete .

5.Vânzarea de ouă și carne de prepelita.

Suma cheltuelelor pe etape:

1.Achiziționarea păsărilor angro: O prepeliță la bucată costă în jur de -32 lei, angro-30 lei/bucata . 500 x 30 = 15000lei .

2.Confecționarea de cellule,cuști-baterei .   5 bucăți pentru o 100 capete/fiecare, dură calculi,luînd în considerație prețurile de piață și că vor fi  confecționate cu forțele proprii, 500 lei una. 500×5=2500lei

Procurate vor costa 900 lei fiecare secție.

3.Incubatorul –în jur de 1 600 lei /bucata pentru 150 ouă/prepeliță.

4.Nutreț-pentru o lună în jur de 600lei (prețul depinde de anotimp,locul și cantitatea )

Pentru îngrijire, precum și toate lucrările de tăere și realizare prepelițelor, colectarea și transportarea oulelor la realizător pot fi încadrați doar membrii familiei, si nu necicită personae angajate.

1.Reproducători-

0-2 luni-500bucăți

2-4luni-600bucăți

4-6luni-700bucăți

8-10luni-800bucăți

10-12 luni-1000bucăți

2.Implementare ou –

0-2 luni-11000b

2-4luni-13200b

4-6luni-15400b

6-8luni-17600b

8-10luni-19800b

10-12 luni-22000b

3.Incubare ou-lunar a chite 300 bucăți

4 Păsări tinere –

2-4 luni-100 b

4-6 luni-200 b

6-8 luni-300 b

8-10 luni-400 b

10-12 luni -500b

5 Sacrificarea –începînd cu luna 3-4-200bucăți de masculi luna. . Astfel, în primul an ,cifra de afaceri este următoarea:

Ferma în capete ajunge la – 1000 cap

Planul anual de producție de ouă – 204500 buc.

Planul anual de producție de carne – 125 kg.

Pret de 1 ou 0.8 lei.

Prețul de 1 kg de carne/angro – 100lei.

Cifra de afaceri pe ouă – 204500 x 0.8 = 163600lei

Producția de carne de pasăre de la un cap de 0.125 kg.

Vânzările anuale de carne – (1000 x 0.125) x100 = 12500lei.

Cifra de afaceri anuală a fermei – 176100 lei

Astfel, costul produsului este compus pe baza următoarelor calcule:

Calculul costurilor de producție

1. Costurile pentru achiziționarea de păsări reproducători.

Prețul angro pentru o pasăre – 30 lei

Numărul de păsări achiziționate – 500.

Costul de achiziție 15000lei

2. Costurile pentru achiziționarea de echipamente.

Costul de achiziție pentru 5 batrrei -2500 lei

Pentru 10 baterei 5000 lei (cu condiția că vor fi asamblate de sinestătător)

Incubator –

1 buc.-1600 lei,

2 buc- 3200 lei.

Hrăni speciale.
De oare ce nu veți folosi hrăni special, ci vor fi prepara singur ,l uînd în considerație că moară pentru prepararea nutrațului de acum dispuneți , după calculile noastre prețul unui chilogram de nutreț va varia 5.5-6 lei

Dacă o prepeliță consumă zilnic 40 gr x 6 lei/chg=0.24.lei

500 buc x.0,24 lei=120lei/zi

Anual 120×365=43800 lei

Pentru 1000 buc =87600 lei

Costurile cu energia.
În încăpere se va folosi surce electrice econome și anume 5 becuri electrice-40vt fiecare . Zilnic se va folosi 4.8 kVt Anual -1728 kvt. Dacu la moment 1kVt este egal cu 1.58 lei suma totală anuală este de 2730.24 lei

Costurile de transport.
Costurile de transport sînt înposibile de calculate, din motivul că vom folosi diferite transporturi, nutrețurile vor fi procurate din locuri diferite ,ect.
Impozitele___________________________________________________
Contribuțiile la fondul de pensii________________________________

Planul de Marketing
Vânzările de produse nu pot fi planificate, realizarea se va efectua , în funcție de cerințele de piață.
Planul de organizare
Activitate de întreprinzător este înregistrat la autoritățile fiscal
Raport de venit -176400 LEI
Raportul cheltueli-46070 lei
Vetit curat -132380lei- impozitele și transportul

P.S. Și totul pare a fi strălucit, comandăm la bancă celulă de păstrat banii. Dar … .

1.Este un moment care nu o să vil spună nimeni, DESEURILE. O sută de prepelițe timp de o săptămînă produc o roabă BUNĂ de găinaț. Si bine dacă aveți pămînt de îngrășat, dar peste căteva luni ce faceți. Credețimă, e foarte mirositor. De la 500 sute de păsări miroase de loc nu a ouă si carne, dar mai mult a găinaț.

2.Sacrificarea. Manual o persoană poate pregăti pentru vănzare timp de o oră în jur de 10 păsări. Dar 5 ore să stai cu mîinele ude nu de apă , ci de pene opărite, sînje, intestine,…, – Căutați o asa doamnă! E de dorit cu manichiură. O masină de penit o puteți procura cu vre-o 5000 lei, în primul rănd este cheltuială suplimentară, în al doilea rănd ucide tare pasărea ,mulți nu procură asa carne.

3. Îngrijirea primele zile – o poveste aparte. Lumină rosie,vaccine, decesul mare… .

4. Foarte multă mîncare se perde, fiind păsări scurnă si apa din nipele, în măncare se scaldă. Puteți da multe propuneri,dar implimentațile si veți vedea rezultatul.

Este si punctul 5, si 6,7.

Dar vă doresc o afacere favorabilă.

Planul de afacere aparține exclusiv SRL CRISLUGA. Posibil de folosit doar cu indicarea sursei.

 

Asteptam comentariile d-stra la adresa electronica

Vedeți deasemenae

 

  1.  Cum se scoate prepelița într-un incubator –http://fermerznaet.com/pticevodstvo/perepela/inkubaciya.html